Geschiedenis

Oprichtingsdatum

C.V. De Diepenkikkers is opgericht op 8 april 1958. They (Theo) Emons en Gerrit Derks polsden enkele mensen met het idee een carnavalsvereniging op te richten. Daar een aantal werd daar enthousiast op gereageerd en het balletje ging aan het rollen. Enkele leden van Toneelvereniging ONA uit Milsbeek hadden het idee om via inschrijving inwoners van Milsbeek te vragen, lid te worden van de carnavalsvereniging. Na een vergadering bij Café ‘De Zwarteweg’ werd een nieuwe carnavalsvereniging opgericht.

Naam voor deze nieuwe vereniging

Het enige probleem was, nog het vinden van een naam. Uit de vele inzendingen die het binnen kwamen werd uiteindelijk voor ‘De Diepenkikkers’ gekozen. Natuurgebeid de Diepen is het gebied dat Milsbeek scheidt van het Duitse Wald dat vroeger, maar ook nu weer vol kwakende kikkers zit, vandaar de naam ‘De Diepenkikkers’. Deze naam is verzonnen door Marie van de grote Kobus (Lamers).

Eerste raad van Elf en Bestuur

Deze bestond uit: Wim Meurkens (voorzitter), Gerrit Derks (vorst) Prins Jan d’n Urste (Jan Franken), Bernhard Jansen, Harrie ten Haaf, Cor Groenen, Jan Groenen, Harrie Janssen, They (Theo) Emons, Lindert Wijnhoven, Wim ten Haaf, Wim Noy, Corrie Gerrits, Piet Lamers, Harrie van Bergen, Koos Emons en Henk Janssen.

De Financiën

In de beginjaren kreeg de carnavalsvereniging het financiele plaatje rond door het organiseren van de bekende fancy-fairs en dansavonden.

Dansmarietjes

In 1964 deden de dansmarietjes hun eerste intreden bij c.v. de Diepenkikkers, Ineke Kerkhoff en Stientje Jansen waren de eerste “Diepenkikkers Dansmarietjes”

Carnavalsoptocht

Waar de Diepenkikkers maar ook de Milsbeekse gemeenschap trots op kan zijn, is de jaarlijkse carnavalsoptocht op carnavalszondag. Een prachtige optocht van wagens, groepen, paren en enkelingen, die door het centrum van Milsbeek trekken. Een optocht die begonnen is met kinderen, maar al gauw deden er volwassenen mee.

De Zittingsavonden

In 1970, het eerste jubileumjaar van de Diepenkikkers (1×11) werd gestart met het organiseren van de jaarlijkse zittingsavonden. Een programma dat met eigen Milsbeekse mensen, wat al uniek is, in elkaar gezet wordt. Nog steeds wordt deze happening opgevoerd met enkel Milsbeekse mensen.

Grenskant Buutkampioenschap

In 1981, het tweede jubileumjaar (2×11) werd er gestart met de organisatie van de “Grenskant Buutkampioenschappen”. De deelnemers komen uit Limburg en Brabant. Er wordt gestreden voor de titel “Grenskant”

Het Prinsenbal

Na het aftreden van de huidige prins carnaval dient zich weer een nieuwe heerser aan. De Prinsen worden naar voren geschoven door de leden van de raad van elf.  Een prinsen-onthullingscommissie (de technische commissie van de diepenkikkers i.s.m. de ex- Prinsen) zorgt ervoor dat op fantastische wijze de nieuwe prins aan zijn onderdanen wordt voorgesteld. Kosten noch moeite worden gespaard om hiervan elk jaar weer een fantastische onthulling te maken.

Prinsen receptie

Een aantal weken voorafgaand aan de carnaval vindt de prinsenreceptie plaats. Deze zondag wordt begonnen met een Eucharistieviering in de R.K. Parochiekerk te Milsbeek, die in het teken staat van carnaval. Na deze viering vindt de receptie van de prins en van de jeugdprins plaats in zaal Trefpunt. Zusterverenigingen uit de wijde omtrek, familie, vrienden, parochianen en bekenden van de prins komen hem feliciteren.

Gemeentelijk treffen

Carnaval in de gemeente Gennep wordt elk jaar geopend op het stadhuis van Gennep. Dit gebeurt met de officiele sleuteloverdracht. De macht wordt dan overgedragen door de Burgermeester aan de heersers van de carnavalsverenigingen uit Heijen, Ottersum, Ven-Zelderheide, Gennep en Milsbeek.

Carnavalskrant

Enkele weken na het uitkomen van de prins en de jeugdprins verschijnt de Diepenkikkers carnavalskrant. Dit bewaar exemplaar staat boordevol carnavalsnieuws, leuke foto’s, anakdotes en andere informatie. Deze krant kom sedert 1959 uit en wordt mogelijk gemaakt door de advertentie opbrengsten van de adverteerders.

Like C.V. De Diepenkikkers ook op Facebook!